Ur DN. Jag säjer bara USCH!

Konsumenterna luras Publicerad: 9 februari 2010, 20.26 Köttklistret som EU-kommissionen sagt ja till är förstås bara till för att lura oss konsumenter. Tanken är att vi ska betala dyrt för hoplimmade slamsor som annars hade malts ned och sålts för ett mycket lägre pris som korv och köttfärs. Det är omöjligt att se skarven i fläskfilén med blotta ögat. Enzymet trombin som utvinns ur blodet från grisar och kor bidrar till att läka skador i levande muskler. När det nu används i det nya köttlimmet skapas tvärgående bindningar mellan muskelfibrerna. Det är som om de överblivna köttbitarna växer ihop utan synlig skarv. Tekniken som EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa nu gett klartecken till gör att industrimaten kan ta ett nytt språng längs sin säregna utvecklingskurva. Vanlig skinka består sedan länge av köttbitar som pressats samman och försetts med en konstgjord och påklistrad fettrand. Med det nya klistret kan även rent kött från fläsk, nöt och fågel dölja ett lappverk. Inom ett år kan det finnas i butikerna. För konsumenterna blir det då allt viktigare att tyda de mer subtila signalerna: precis som en alltför rund skinka garanterat är hoppressad, gäller samma sak för en allt för symmetriskt rektangulär fläskfilé. Den riktiga varan smalnar ju av i ena änden. Sverige röstade ja till tekniken men är samtidigt för en obligatorisk märkning. Dels blir trombin och fibrinoen klassat som tillsatser och ska därför stå upptagna med sedvanlig mikroskopisk text bland övriga ingredienser. Dels, vilket är bra, ska det framgå av produktnamnet att varan består av sammansatta köttdetaljer. En tröst är också att köttet bara får säljas direkt till slutkonsumenten. Tanken är att förhindra att klisterköttet serveras till gästerna i restauranger och matsalar. Det är ett system som förstås bara kan fungera om det följs upp av myndigheternas kontrollanter. Lockelsen att tjäna pengar på att köpa in billig klisterfilé och sedan ta betalt som för dyrt original lär bli svår att motstå för somliga. Här gäller det att tänka till! Jag vill INTE ha hopklistrat kött och btw jag ärer ju inte korv heller som du vet... Kyss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0